با توجه به شیوع ویروس کرونا و تشویق مردم به عدم خروج از منزل، مراجعه به مراکز خرید و فروشگاهها برای تامین مایحتاج، به حداقل خود رسیده است. در این شرایط، خرید از فروشگاههای(کسب وکارهای) الکترونیکی تبدیل به گزینهای مطلوب شدهاست و تمامی اقشار جامعه به سمت آن گرایش پیدا کردهاند. در مقابل، کسبوکارهای الکترونیکی نیز با تمام توان و قوا برای ایفای مسئولیت اجتماعی خود و تامین مایحتاج جامعه در تلاش هستند.
از طرفی کسبوکارهای الکترونیکی با رعایت برخی نکات، میتوانند ضمن جلب اعتماد بیشتر مصرف کنندگان، رضایت بیشتری برای آنان فراهم نمایند. در ادامه توصیههایی به کسبوکارهای الکترونیکی برای فعالیت در شرایط بحرانی مقابله با ویروس کرونا ارائه شده است:
1- کارکنان کسب وکار الکترونیکی حتی الامکان از مسافرت به شهرهای آلوده اعلام شده از طریق ستاد ملی مبارزه با کرونا، خودداری نمایند.
2- کسب وکارهایی که به صورت پلتفرم ارائه خدمت مینمایند موظف به کنترل قیمت کالاهای بهداشتی عرضه شده برای مقابله با ویروس هستند. این کالاها با توجه به نیاز جامعه نباید با قیمتهای نامتعارف عرضه شود.
3- با توجه به محدودیت کالاهای بهداشتی مقابله با ویروس، لازم است سقف معینی برای تعداد کالاهای سفارش داده شده تعریف شود و امکان ثبت سفارش برای تعداد بالایی از این اقلام وجود نداشته باشد.
4- با وجود عدم اثبات امکان انتقال ویروس ازکالاهای وارداتی و طی زمان مشخصی در انبار کسب وکار یا تامین کننده، لازم است کسبوکارها، محیط نگهداری کالاها و انبار خود را به طرز مناسبی گندزدایی نمایند.
5- کسبوکارهایی که در قالب پلتفرم، مبادرت به عرضه کالا مینمایند لازم است نظارتهای ویژه و مستمر در زمینه عدم ارائه کالاهای تقلبی و غیربهداشتی مقابله با ویروس داشتهباشند و در صورت مشاهده تخلف، ضمن توقف عرضه کالای تقلبی، برخورد جدی با تامینکننده داشته باشند.
6- کسبوکارهای الکترونیکی لازم است دقت کافی در ارائه کالاهای بهداشتی مقابله با ویروس داشته باشند و از فروش کالاهایی که موجودی ندارند، خودداری نمایند.
7- با هدف ترویج استفاده از محصولات بهداشتی برای مقابله با ویروس و در نظر گرفتن نیازمندی های موجود در سطح جامعه، توصیه می شود در صورت تبلیغ یک محصول بهداشتی، هزینه کمتری برای تبلیغ آن از سفارش دهنده تبلیغ در نظر گرفته شود.
8- کسبوکار لازم است در زمان بسته بندی و ارسال بستههای سفارشی به درب منازل، نکات و توصیه های بهداشتی را رعایت نماید.
همچنین کسب و کارهای الکترونیکی لازم است نکات بهداشتی ذیل را در مراحل مختلف زنجیره عرضه بهکارگیرند تا سفارشات با کمترین ریسک انتقال ویروس به دست مصرفکننده برسد:
1- کسب و کار الکترونیکی لازم است روزانه محیط تحویل کالا از تامین کننده، انبار و محل بسته بندی را با مواد گندزدای مناسب، گندزدایی نماید. همچنین وسایل حملو نقل کالاهای ارسالی باید گندزدایی شوند.
2- کسبوکار باید سازوکار لازم برای کنترل روزانه سلامت پرسنل بخش بستهبندی و حملو نقل مرسولات را داشته باشد.
3- کسبوکار باید الزام استفاده از دستکش و ماسک را برای کلیه پرسنل به ویژه بخش بستهبندی و حمل داشته باشد. همچنین پیش از هر بستهبندی با رعایت نکات بهداشتی، دستها ضدعفونی شوند.
4- کسبوکارها در صورت امکان و با درنظرگرفتن حجم کالای سفارش داده شده، پیش از ارسال بستهها آنها را گندزدایی نموده و در داخل بستههای بزرگتر قرار دهند. بهتر است بسته بزرگتر با یک پوشش نایلونی پوشش داده شود.
5- کسبوکار لازم است ضمن اطلاعرسانی نکات بهداشتی به پرسنل بخش حمل و توزیع، از ایشان بخواهد هنگام تحویل سفارش به خریدار، به وی توصیه های مرتبط با خرید اینترنتی و نکات را یادآور شوند.
6- کسبوکار باید اقلام بستهبندی خود مانند کارتنها و پلاستیکها را در محلهایی که دارای شرایط مناسب بهداشتی هستند و به طور مداوم گندزدایی میشوند، نگهداری نموده و در زمان انتقال به محل بستهبندی نیز اصول بهداشتی را رعایت نماید.
همچنین لازم است مصرفکنندگان و خریداران اینترنتی ضمن در نظر داشتن توصیه های بهداشتی اعلام شده از طریق ستاد ملی مبارزه با کرونا، در زمان دریافت بسته سفارشی با رعایت مسایل ذیل از ورود آلودگی به محل سکونت خودداری نمایند:
1- تحویل گیرنده بسته های سفارشی در درب منزل یا محل تحویل با پوشش دستکش و ماسک نسبت به تحویل اقدام نماید.
2- از مبادله هر گونه پول نقد خود داری نماید.
3- قبل از ورود به منزل یا ساختمان محل تحویل، پوشش نایلونی روی بسته ها را خارج نماید.
4- بعد از ورود به منزل یا محل تحویل (در صورت حیاط دار بودن) داخل حیاط بسته های کوچکتر از بسته بزرگتر خارج گردد.
5- سبد یا وسیله ای جهت انتقال بسته های کوچک در نظر گرفته شود.
6- در صورتی که ساختمان محل تحویل فاقد حیاط باشد بعد از خروج پوشش نایلونی از بسته بزرگتر در خارج از منزل، بسته به یک قسمت از منزل (داخل حمام) یا سینگ ظرفشویی انتقال داده و بسته های کوچکتر از بسته بزرگتر بیرون آورده و جابجا شود.
تذکر: نایلون و روکش بسته بزرگتر بعد از خروج با حفظ رعایت بهداشت و بدون تماس با سطوح دیگر داخل سطل زباله دردار انداخته شود.
7- مصرف کنندگان بهتر است اقلام خریداری شده خود را پیش از استفاده گندزدایی نمایند. همچنین در صورتیکه امکان انتقال محتوای اقلام به داخل بسته بهداشتی دیگری وجود دارد، پس از انجام این کار، بسته بندی اولیه را در داخل سطل زباله دردار بیاندازند.
تذکر: البته گندزدایی داخل بسته های اصلی به ویژه خوراکی ها نیاز به گند زدایی با مواد گندزدا نمی باشند.
تذکر: مواد خوراکی و یا غذایی آماده به مصرف در صورت قابلیت گرم شدن از جمله نان، غذای پخته آماده به مصرف ، قبل از مصرف گرم نموده و سپس مصرف گردد.
8- بهتر است یک نفر تمام مراحل را در محل تحویل انجام دهد. در غیر اینصورت هر فرد دیگری قصد دخالت دارد بایستی استفاده از دستکش و ماسک را فراموش نکند.
9- درصورتیکه مصرفکننده دسترسی به مواد گندزدا ندارد می تواند در منزل یا محل تحویل نسبت به تهیه محلول گندزدای خانگی اقدام کند.
طرز تهیه محلول گندزدای خانگی:
یک قاشق غذا خوری مایع سفید کننده خانگی 5 درصد به چهار لیوان یا یک لیتر آب اضافه کرده که محلول حاصل یک ماده گندزدای 05/0 درصد می باشد.
یا دو قاشق غذاخوری مایع سفید کننده خانگی 5/2 درصد به چهار لیوان یا یک لیتر آب اضافه کرده که محلول حاصل یک ماده گندزدای 05/0 درصد می باشد.
روش گندزدایی: یک پارچه یا دستمال تنظیف را تهیه و به ماده گندزدای موجود آغشته نموده و بر روی سطوح مورد نظر کشیده شود.
قابل توجه: این ماده گندزدای خانگی برای سطوح داخل منزل از جمله سینگ ظرفشویی، دستگیره های غیر فلزی، گوشی تلفن، کلید و پریز ، شیرآلات و هر سطحی که قابل دسترس اعضای خانه می باشد قابل استفاده هست. با این ماده گند زدای خانگی می توان دستشویی و حمام را هم گندردایی کرد.
قابل توجه: در هنگام گندزدایی با ماده گندزدای خانگی و یا هر ماده گندزدا در و پنجره محل باز باشد تا گاز متصاعد شده از این مواد ساکنین را دچار مشگل نکند.
امید است با رعایت نکات فوق، حداکثر همکاری برای مقابله با گسترش ویروس کرونا را داشته باشیم.